Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szublimációs nyomtatás

article preview

A szublimációs nyomtatás a legtökéletesebb minőséget biztosító digitális transzfernyomtatási technológia!

A technológia lényege a speciális tintasugaras szublimációs festék kémiai tulajdonságában rejlik. A szublimációs tinta összetételénél fogva egy bizonyos hőfok felett szublimálódik (szublimáció: kémiai folyamat, szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotba alakul) és e folyamat közben a megnyomott tárgyak felületébe transzferálódik. A festékmolekulák a megnyomott tárgy strukturális részévé válik így a nyomtatás kitapinthatatlan és tartós minőséget képez.
A szublimációs hőtranszfer elengedhetetlen feltétele a megfelelő alapanyag, mely textilek esetén műszál (általában poliészter), szilárd anyagok (pl. fa, fém, kerámia) esetében speciális szublimációs lakk bevonattal rendelkező felületet jelent.
Egyéb digitális transzfernyomtatás technikákkal szemben (pl. lézernyomtatóval nyomtatott transzferpapír, vizes transzfer...stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a festék kitapinthatatlan és eltávolíthatatlan! Egy konkrét példa: A szublimációs nyomtatással dekorált kerámia bögre nyomtatott felülete ugyanolyan fényes és sima marad mint a nem nyomtatott részén, vagy textilek esetében a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan lágy esésű és fényű marad mint a nem nyomtatott részeken! Utóbbira jó példa a fürdőruhák és sportmez, melyek nagy részét ezzel a technikával nyomtatják.

 

 

 

 

 

Miért a digitális szublimációs nyomtatás a legjobb megoldás egyedi tárgy nyomtatáshoz?

A lézernyomtatóval történő transzfernyomtatás elfogadható minőséget ad 100% pamut pólók nyomtatásánál, de sokan ezt az eljárást alkalmazzák bevonatos fém és kerámia termékek és poliészter termékek esetében is. Ez utóbbi tárgyak nyomtatásánál a szublimációs technológia jobb minőséget nyújt beruházási költség, gyártási önköltség, használhatóság, nyomat minőség és élettartam tekintetében egyaránt! Létezik egy harmadik alternatíva is az egyedi reklámtárgy nyomtatásra, ez a direkt nyomtatás. A tintasugaras direkt printerek bár produktívak, de magas költséget képviselnek, valamint a nyomtatott termék minősége és tartóssága alacsonyabb. A következőkben ez részletesen leírva látható:

Munkafázis:
- Lézernyomtató és transzferpapír: Körülményes mert a transzferpapír elakadhat a nyomtatóban, tönkretéve a fusert. A hőkezelés végén a transzferfóliát óvatosan kell lehúzni, nagyobb selejt szám előfordulhat.

- Direkt nyomtatás: A legtöbb alapanyagra előkezelés szükséges a festék megtapadásának érdekében. Néhány esetben utókezelés is szükséges (vasalás hőprésben, lakkozás, stb.).

- Szublimációs nyomtatás transzfer papírra: Rendkívül egyszerű és gyors. A lézeres transzferpapírhoz hasonlóan kell nyomtatni és lehúzni de 1. a nyomtató meghibásodás a papír miatt szinte lehetetlen 2. a vasalás végén egy pillanat alatt lehúzható garantáltan hiba nélkül.

Minőség:
- Lézernyomtató és transzferpapír: A végső nyomtatott felület kitapintható és kissé mattabb, fakóbb a szublimációs technikához képest.

- Direkt nyomtatás: A megfelelő festék és előkezelés (illetve szükség esetén utókezelés) esetén megfelelő minőségű, tartós, de a színterjedelem nem éri el a szublimációs festék által nyújtott színek spektrumát! A nyomtatás itt is kitapintható és erősebb fizikai igénybevétel esetén (pl. kulcstartó, bögre) sérülhet.

- Szublimációs nyomtatás transzferpapírra: Jelenleg nincs tökéletesebb digitális transzfer technológia mivel csak a festék transzferálódik. Nincs fóliaréteg és így a nyomott felület tökéletesen homogén, élénk színű és nem lehet eltávolítani (mosással, kaparással stb.). Egyetlen hátránya, hogy csak a szublimációs nyomtatással kompatibilis anyagokhoz használható.

Több száz különböző kerámia, fém, üveg, műanyag és textil üres szublimálható termék rendelhető, melyek alkalmasak a szublimációs nyomtatásra. Így szinte minden elképzelést meg tudunk valósítani ügyfeleink számára!

 

Keressen minket bizalommal!